Tangani Isu Keciciran Pelajar, Baiki Infrastruktur

KUALA LUMPUR: Kerajaan perlu merangka dan melaksanakan pendekatan pascapandemik yang inklusif bagi menangani isu keciciran pelajar, selain memberi tumpuan menambah baik infrastruktur asas termasuk akses kepada internet.

Ketua Pegawai Eksekutif Institut Masa Depan Malaysia (MASA), Azril Mohd Amin, berkata pandemik COVID-19 memberi kesan besar terhadap bidang pendidikan dan tumpuan khusus harus diberi kepada golongan rentan dalam kalangan etnik minoriti dan miskin bandar serta luar bandar.

“MASA berharap pembuat dasar mengambil langkah segera dan tuntas untuk mengenal pasti cabaran serta halangan pascapandemik, seterusnya merangka dasar dan strategi sesuai bagi merealisasikan visi pendidikan untuk semua.

“Ia bagi menjamin kelestarian pendidikan negara, sekali gus memastikan tiada yang tercicir daripada arus pendidikan dan pembangunan negara,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Azril berkata, sambutan Hari Pendidikan Sedunia bertemakan ‘Mengubah Hala Tuju, Mentransformasi Pendidikan’ yang disambut hari ini bertepatan dengan komitmen MASA dalam mengangkat fungsi pendidikan sebagai tunjang pembangunan negara.

Katanya, ia seiring penghayatan terhadap pentingnya pendidikan untuk semua selaras visi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 dan matlamat Akta Pendidikan 1966.

“Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) ke-73 mengisytiharkan sambutan ini mulai 2019 bagi menjamin pendidikan berkualiti untuk semua, di samping menyediakan sokongan holistik bagi mengembangkan potensi kanak-kanak.

“Tema ini turut menterjemahkan aspirasi dan solidariti global ke arah memastikan setiap kanak-kanak mendapat hak dan akses yang sewajarnya dalam bidang pendidikan seperti digariskan Teras Keempat Matlamat Pembangunan Mampan (SDG).

“Ia juga meletakkan komitmen bersama untuk menyediakan pendidikan inklusif dan berkualiti serta menggalakkan pembelajaran sepanjang hayat,” katanya.

Azril berkata, negara kini di landasan tepat mentransformasi pendidikan seiring Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (2013-2025) yang dilancarkan Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika menjadi Menteri Pendidikan.

Pelan itu disifatkan cukup komprehensif dalam Konvensyen Hak Asasi Kanak-Kanak PBB Upaya (CRPD).


Date: 24 January 2022

Image source: https://assets.bharian.com.my/images/articles/16bh14r2_1642997880.jpg

Source: Berita Harian – https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/01/915049/tangani-isu-keciciran-pelajar-baiki-infrastruktur

Share Article

More Article

No data was found