Proses pemulihan negara selepas pandemik Covid-19 libat segenap aspek

TAN Sri Muhyiddin Yassin menegaskan proses pemulihan selepas negara dilanda pandemik Covid-19 mesti melibatkan segenap aspek kehidupan dan pembinaan negara termasuk perpaduan serta kebudayaan.

Beliau yang merupakan Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) berkata, cabaran besar ialah bagaimana menjadikan fasa-fasa pemulihan ke hadapan lebih menyeluruh dan lebih cemerlang daripada sebelum ini.

‘’Oleh itu, Pelan Pemulihan Negara ini perlu menyediakan strategi yang tuntas untuk Malaysia bangkit kembali dari impak pandemik Covid-19 dengan mengenal pasti sektor ekonomi yang paling memerlukan perhatian yang perlu dibantu untuk bangkit semula dengan tumpuan kepada pelancongan, pendidikan dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dalam tempoh jangka pendek dan sederhana,’’ katanya melalui Facebook beliau.

Muhyiddin yang juga bekas Perdana Menteri berkata hari ini, beliau menghadiri Sesi Ramah Mesra dan Dialog bersama warga Institut Masa Depan Malaysia (Institut MASA) yang terdiri daripada ahli-ahli Lembaga Pemegang Amanah, felo-felo kanan, felo serta kakitangan institut itu.

Beliau berkata, negara sudah tentu tidak akan dapat kembali seperti dahulu tetapi apa yang sedang diusahakan diharap menjadi lebih baik daripada sebelum pandemik.

‘’Saya juga mengucapkan tahniah kepada Institut MASA kerana berjaya menganjurkan majlis ini dan berharap institut ini dapat meneroka lebih banyak bidang penyelidikan dalam isu-isu yang melibatkan rakyat seperti kemiskinan, pendidikan dan pembinaan negara bangsa,’’ katanya.

Institut MASA merupakan sebuah badan pemikir bebas yang ditubuhkan dengan fokus awal untuk merangka Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Ia mempunyai 12 felo yang mempunyai kepakaran dalam pelbagai bidang seperti ekonomi, sosial dan pendidikan.

Turut hadir pada sesi itu ialah Menteri Kanan Pendirikan Datuk Dr Radzi Mohd Jidin, Menteri dan Tan Sri Sulaiman Mahbob, yang kedua-duanya adalah Ahli Lembaga Pemegang Amanah Institut MASA serta felo kanan antaranya Prof Datuk Dr Denison Jayasooria, Prof Datuk Seri Dr Awang Sariyan dan Datuk Dr Madeline Berma.

Date: 13 Oktober 2021
Source and Image from: WartaRakyat  – https://wartarakyat.com.my/index.php/2021/10/13/proses-pemulihan-negara-selepas-pandemik-covid-19-libat-segenap-aspek/

Share Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

More Article

14 Oct 2021
Artikel
Source of Image : New Straits Times – https://assets.nst.com.my/images/articles/14nt12pasar_1634141413.jpg By: Azril Mohd Amin,...
14 Oct 2021
Article
By: Azril Mohd Amin, Chief Executive Officer, Institut Masa Depan Malaysia IN 2016, the United Nations General Assembly (UNGA), cognisant of the uneven implementation of the eight Millennium Development Goals (MDGs) adopted in 2000, decided that it would be succeeded by the Sustainable Development Goals (SDGs).
13 Oct 2021
News
PELAN Pemulihan Negara (PPN) perlu menyediakan strategi tuntas untuk membolehkan Malaysia bangkit daripada...
13 Oct 2021
News
TAN Sri Muhyiddin Yassin menegaskan proses pemulihan selepas negara dilanda pandemik Covid-19 mesti...