Pelantikan Muhyiddin Pengerusi MPN tepat untuk pemulihan ekonomi – CEO Masa

Pelantikan bekas perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk Majlis Pemulihan Nasional (MPN) tepat pada masanya dan dibuat ke arah yang betul untuk memastikan semua strategi pemulihan negara dari wabak Covid-19 dilaksanakan sepenuhnya.

Ketua Pegawai Eksekutif Institut Masa Depan Malaysia (Masa) Azril Mohd Amin berkata pelantikan Muhyiddin sebagai Pengerusi MPN membuka jalan untuk kesinambungan dan kestabilan negara dalam usaha melaksanakan strategi keluar dari krisis kesihatan Covid-19.

“Muhyiddin akan mengawasi rancangan multi-fasa untuk membawa Malaysia melalui peralihan dari pengurusan krisis ke normalisasi di semua sektor sosial sambil bergerak maju ke arah pemulihan ekonomi berskala penuh.

“Malaysia telah mendapat pujian antarabangsa atas pengelolaan wabak di bawah pentadbiran Muhyiddin sebagai perdana menteri. Dia merangka peta jalan untuk keluar dari krisis yang telah diangkat oleh kerajaan sekarang di bawah Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Para pemerhati mengalu-alukan pelantikan itu sebagai langkah bijak untuk membatasi terhadap sebarang gangguan dalam langkah yang diambil negara terhadap wabak tersebut berikutan pergolakan politik baru-baru ini dan juga sebagai pengiktirafan yang wajar terhadap kebijaksanaan strategi Muhyiddin,” kata Azril dalam satu kenyataan hari ini.

Azril berkata, Muhyiddin, semasa menjalankan tugasnya, telah melancarkan rangsangan ekonomi dan pakej bantuan untuk meringankan beban rakyat dan memulakan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan.

Dia menambahkan, Muhyiddin telah menggariskan rancangan pemulihan empat fasa yang akan menyaksikan peralihan pemerintah ke fasa baru berdasarkan tiga petunjuk ambang seperti jumlah kes Covid-19 harian, sistem kesihatan awam negara dan tingkat vaksinasi.

“Kemajuan yang signifikan telah dicapai terutama dalam bidang vaksinasi. Banyak pakar meramalkan bahawa dengan pelantikan tersebut, negara akan terus bergerak secara progresif melalui setiap tahap peta jalan pemulihan,” kata Azril.

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali mengumumkan pelantikan Muhyiddin yang dipersetujui oleh anggota Kabinet dalam mesyuarat pada 1 September.

Mohd Zuki berkata Yang di-Pertuan Agong telah dimaklumkan mengenai pelantikan tersebut.-SM

Date: 05 September 2021
Source and Image from: Suara Merdeka – https://suaramerdeka.com.my/pelantikan-muhyiddin-pengerusi-mpn-tepat-untuk-pemulihan-ekonomi-ceo-masa/

Share Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

More Article

10 Sep 2021
Siaran Media
Ucapan  Pengerusi Majlis Pemulihan Negara, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam, memberikan keyakinan dan...
10 Sep 2021
Media Release
National Recovery Council chairman, Tan Sri Muhyiddin Yassin, has given that much-needed impetus...
10 Sep 2021
News
KUALA LUMPUR, 10 Sept — Visi realistik yang dibawa Pengerusi Majlis Pemulihan Negara...
10 Sep 2021
News
UCAPAN Pengerusi Majlis Pemulihan Negara, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini, memberikan keyakinan...