Seminar Kebangsaan: Pemulihan Negara dan Keterangkuman Sosial

Malaysia memerlukan satu hala tuju dan strategi pembangunan ekonomi negara yang bermatlamatkan pertumbuhan ekonomi yang rancak dan mampan, pengagihan ekonomi yang adil, saksama dan inklusif untuk semua rakyat serta pembinaan sebuah negara yang aman, makmur dan bersatu padu.

Impak pandemik COVID-19 yang dihadapi global telah memberi kesan mendalam terhadap kualiti kehidupan masyarakat di peringkat global. Pelbagai langkah dan strategi telah digunakan oleh negara dunia bagi memastikan kestabilan dan pemulihan negara, termasuk Malaysia.

Melalui pelbagai langkah drastik yang dilaksanakan, Malaysia telah mula memasuki fasa ‘Peralihan ke Endemik’ bermula 1 April 2022. Ini merupakan exit strategy untuk membolehkan rakyat kembali kepada kehidupan normal selepas hampir dua tahun berperang dengan COVID-19.

Sejajar dengan aspirasi ini, Majlis Pemulihan Negara (MPN) dengan kerjasama MASA telah menganjurkan ‘Seminar Kebangsaan: Pemulihan Negara Dan Keterangkuman Sosial’ yang akan diadakan pada ketetapan seperti berikut:

Tarikh : 13 Oktober 2022 (Khamis)
Masa : 8:00 AM – 5:00 PM
Lokasi : The Everly Putrajaya
Kod Pakaian : Formal / Pejabat / Batik

Objektif seminar ini, antara lainnya, adalah sebagai satu platform untuk mengenal pasti isu dan cabaran berkaitan ekonomi dan sosial bagi memperkasa agenda kemampanan ekonomi di Malaysia serta mengupas isu dan strategi ke arah kesejahteraan sosial dan ekonomi demi kemakmuran bersama.

 

Event Info

Past Seminar
13 October 2022

Share Event

More Event

28 Feb 2023
Past Event
Institut Masa Depan Malaysia (MASA) akan menganjurkan Webinar Isu Ekonomi Semasa bersempena Belanjawan...
8 Feb 2023
Past Seminar
The last few decades and recent events have witnessed large-scale, bloodletting conflicts and...
29 Nov 2022
Past Seminar
Sukacita dimaklumkan bahawa Institut Masa Depan Malaysia (MASA) dan Pusat Dialog Peradaban Universiti...
22 Nov 2022
Past Focus Group Discussion
Sukacita dimaklumkan bahawa Institut Masa Depan Malaysia (MASA) dan Pusat Dialog Peradaban Universiti...