Seminar Kebangsaan: Pemulihan Negara dan Keterangkuman Sosial

Malaysia memerlukan satu hala tuju dan strategi pembangunan ekonomi negara yang bermatlamatkan pertumbuhan ekonomi yang rancak dan mampan, pengagihan ekonomi yang adil, saksama dan inklusif untuk semua rakyat serta pembinaan sebuah negara yang aman, makmur dan bersatu padu.

Impak pandemik COVID-19 yang dihadapi global telah memberi kesan mendalam terhadap kualiti kehidupan masyarakat di peringkat global. Pelbagai langkah dan strategi telah digunakan oleh negara dunia bagi memastikan kestabilan dan pemulihan negara, termasuk Malaysia.

Melalui pelbagai langkah drastik yang dilaksanakan, Malaysia telah mula memasuki fasa ‘Peralihan ke Endemik’ bermula 1 April 2022. Ini merupakan exit strategy untuk membolehkan rakyat kembali kepada kehidupan normal selepas hampir dua tahun berperang dengan COVID-19.

Sejajar dengan aspirasi ini, Majlis Pemulihan Negara (MPN) dengan kerjasama MASA telah menganjurkan ‘Seminar Kebangsaan: Pemulihan Negara Dan Keterangkuman Sosial’ yang akan diadakan pada ketetapan seperti berikut:

Tarikh : 13 Oktober 2022 (Khamis)
Masa : 8:00 AM – 5:00 PM
Lokasi : The Everly Putrajaya
Kod Pakaian : Formal / Pejabat / Batik

Objektif seminar ini, antara lainnya, adalah sebagai satu platform untuk mengenal pasti isu dan cabaran berkaitan ekonomi dan sosial bagi memperkasa agenda kemampanan ekonomi di Malaysia serta mengupas isu dan strategi ke arah kesejahteraan sosial dan ekonomi demi kemakmuran bersama.

 

Event Info

Past Seminar
13 October 2022

Share Event

More Event

16 Aug 2023
Past Event
Institut Masa Depan Malaysia (MASA) research analyst, Mohd Noor Musa, today took part...
12 Jun 2023
Past Bootcamp
MASA would like to express our gratitude to Dr Khalid Abdul Hamid for...
17 May 2023
Past Event
Majlis Penganugerahan Geran Penyelidikan Program Pembangunan Dasar MASA (MPDP) 2.0 akan diadakan pada 17 Mei 2023 bertempat di Tamu Hotel & Suites Kuala Lumpur jam 10.00 pagi. Seramai 27 penerima geran penyelidikan MPDP 2.0 akan menerima sijil penganugerahan yang akan disempurnakan oleh YB Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Bin Haji Md Yassin selaku Pengerusi MASA. MPDP 2.0 adalah kesinambungan daripada MPDP yang telah diperkenalkan pada September 2021. Ini merupakan suatu usaha rintis dalam mempromosi penyelidikan dasar yang telah menjadi sebahagian daripada projek flagship MASA sepanjang tahun 2021 dan 2022, seiring dengan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) yang dijajarkan dengan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB2030) dan Matlamat Pembangunan Mampan (SDG). Ikuti perkembangan terkini MASA melalui sosial media Facebook : institutmasa Twitter : institutmasa LinkedIn : institutmasa Web : institutmasa.com #MASA #MakmurBersama #MASAuntukMakmurBersama
28 Feb 2023
Past Event
Institut Masa Depan Malaysia (MASA) akan menganjurkan Webinar Isu Ekonomi Semasa bersempena Belanjawan...