Poor command of national language damages right as citizen

By Mohamed Azmi Mohd Rashid Khan

BAHASA Melayu dimartabat Perlembagaan sebagai bahasa kebangsaan, berperanan penting dalam mengekalkan identiti dan keharmonian pelbagai kaum serta bahasa perpaduan. Bahasa Melayu bukan sekadar satu aspek linguistik bahkan melambangkan akar umbi dan identiti kolektif rakyat Malaysia.

Justeru, setiap warganegara bertanggungjawab menjaga dan memartabatkan bahasa kebangsaan dalam usaha memastikan kelangsungan dan kehebatannya tanpa merendahkan bahasa lain dituturkan di Malaysia. Dalam hal ini, kerajaan memperkenalkan pelbagai inisiatif mendorong penggunaan bahasa kebangsaan di pelbagai sektor, termasuk dalam pendidikan dan perniagaan.

Adalah penting untuk mencari punca ketidakupayaan penguasaan bahasa Melayu dalam kalangan warganegara kerana masih ramai tidak dapat bertutur atau menulis dalam bahasa Melayu dengan lancar. Malah, ramai memilih menggunakan bahasa asing dalam kehidupan seharian mereka. Ini membangkitkan persoalan di mana sebenarnya jati diri orang Malaysia mengagungkan bahasa Melayu.

Memang sesuatu yang amat janggal dan pelik jika sudah berdekad lamanya tinggal bumi ini dan beranak-pinak di negara ini, tetapi masih tidak dapat bertutur bahasa Melayu dengan lancar. Ini satu ketidakpatuhan terhadap hakikat menjadi warganegara Malaysia.

Share Article

More Article

No data was found