Publications

Sub Focus Area
Year Published
9 Jul 2021
Article
Oleh Nurul Hazirah Kamaruddin, Juruanalisis (Pelatih), Institut Masa Depan Malaysia Sejak bulan Februari 2020 yang lalu, kita telah dikejutkan dengan penyebaran virus Covid-19. Penularan pandemik ini bukan sahaja menjejaskan tahap kehidupan dan kesihatan rakyat, malahan telah mengubah landskap cara hidup yang dikenali sebagai norma baru. Pelbagai langkah telah diambil oleh pihak kerajaan khususnya dalam mengekang penularan wabak ini. Sehingga kini, kita telah melalui tiga siri perintah kawalan pergerakkan (PKP); Fasa 1 (PKP 1.0) bermula pada 18 Mac 2020, diikuti PKP 2.0 bermula pada 13 Januari 2021 dan PKP 3.0 yang bermula pada 12 Mei 2021, bagi memastikan kesihatan rakyat terjaga dan terpelihara.
18 May 2021
Article
By Amirul Hamza Abdullah, Research Analyst, Institut Masa Depan Malaysia Since independence, the manufacturing sector has undergone a terrific shift from relying on processing natural resource products such as rubber and palm oil to manufacture complex technological components such as electrical and electronic components.
20 Nov 2020
Article
Oleh Dr. Nur Aainaa Syafini binti Mohd Radzi, Senior Research Analyst, Institut Masa Industri di Malaysia masih dikelompokkan dalam kategori industri dengan nilai tambah yang rendah kerana kurangnya penggunaan teknologi tinggi. Sebagai contoh, dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan, tahap penggunaan teknologi tinggi masih pada kadar 37% dan 20% pada tahun 2018.